

Sestavine
- 1 večja čebula
- 3 srednje veliki korenčki
- 2 stebli zelene
- 8 strokov česna
- 2 svežnja toskanskega ohrovta ali 1 manjši ohrovt
- 1 velika pločevinka pelatov
- 80 ml olivnega olja
- 1 mala pločevinka belega fižola
- ½ žličke čilija in soli Maestro
- 1 l vode
- 60 g parmezana
- 1½ žlice Vegete
- 0,5 kg starega kruha
Priprava
Čebulo sesekljamo na drobno, korenček narežemo na kolobarje, zeleno na manjše koščke, česen pa očistimo in ga zdrobimo z roko ali nožem. Z ohrovta očistimo večje žile in ga na grobo narežemo. Pelate damo v skledo in jih pretlačimo z rokami. V večjem loncu segrejemo olivno olje in dodamo čebulo, česen, zeleno, korenček in ½ žlice Vegete. Pražimo 7–10 minut, dokler se ne zmehča. Dodamo pelate in kuhamo približno 5 minut. Fižol odcedimo in ga skupaj s čilijem in vodo dodamo v lonec. Zavremo, nato dodamo ohrovt, 30 g parmezana in žlico Vegete. Kuhamo približno 10 minut. Kruh narežemo na večje kocke in ⅓ takoj dodamo v lonec, premešamo in kuhamo še 5 minut. Odstavimo z ognja in če imamo lonec, ki ga lahko postavimo v pečico, na vrh damo preostanek kruha, potresemo s preostalim parmezanom in prelijemo z olivnim oljem. Pečemo na 220 °C 10–15 minut. Če takega lonca nimamo, prestavimo vse v ognjevarno posodo in zapečemo.
Nasvet
Za izrazitejši umami okus dodamo v juho skorjo parmezana ali podobnega suhega sira, takrat ko dodamo vodo.




