Vegeta bag
Češka

Češka

Češka bela juha

Recipe duration

30 minut

Recipe total people

6 oseb

Ružmarin
List bosiljka
Točkice

Sestavine

  • 1 pest suhih gob
  • 2 l vode
  • 1 srednje velika čebula
  • 2 lovorova lista Maestro
  • 5 zrn popra Maestro
  • ¼ žličke kumine Maestro
  • 5 zrn pimenta
  • ½ žličke luštreka Maestro
  • 2 žlici Vegete
  • 500 ml kisle smetane
  • 4 žlice gladke moke 
  • 4 srednje veliki krompirji
  • 2 žlici alkoholnega kisa
  • 2 žlici drobno sesekljanega svežega kopra
  • sol in poper
  • 4 jajca

Priprava

Suhe gobe 5 minut kuhamo v malo vode. Vzamemo jih iz vode, odcedimo in nato dobro speremo, da bo juha ostala bela. V velikem loncu segrejemo vodo, dodamo čebulo, ki smo jo prerezali na pol, gobe, lovor, poper, kumino, piment, luštrek in Vegeto. Zavremo in kuhamo 15 minut. V posodici zmešamo smetano, moko in malo vode, vlijemo v juho skozi cedilo in dobro premešamo z metlico. Dodamo na kocke narezan krompir in ga kuhamo do mehkega, približno 10 minut. Dodamo kis in koper ter po potrebi solimo in popramo. Jajca skuhamo ločeno in jih postrežemo v juhi ali jih poširamo v juhi.

Nasvet

Suhe gobe lahko zamenjamo z 250 g svežih, ki jih prej prepražimo na malo masla.

Točkice
Vegeta 100% originalna
Lišća bosiljka
Točkice
Luk